Kaasmarkt Alkmaar 25-3-2020

Kaasmarkt in Alkmaar!

Maart 25 - 2020

Ben je al een keertje op de Kaasmarkt in Alkmaar geweest? Dat moet je eigenlijk een keer bezocht hebben, en dan kun je het gelijk combineren met een bezoek aan onze winkel. De omgeving van Alkmaar is zeker de moeite waard!

Bijna 700 jaar geleden was Alkmaar al een kaasstad. uit historische stukken blijkt dat Alkmaar in het jaar 1365 al een kaasweegschaal had.
Op 17 juni 1593 werd het Alkmaarse Kaasdragersgilde opgericht. Al meer dan 400 jaar doen de kaasdragers van de vier verschillende 'vemen' op traditionele wijze hun werk.

De status van Alkmaar als kaasstad werd door de jaren heen steeds bekender en de kaasmarkt werd populairder. Er vonden er maar liefst vier kaasmarkten per week plaats, en deze duurden vaak tot één uur 's nachts! Het Waagplein werd in die jaren te klein voor alle kaas. Markt was in die dagen dé economische motor, dus werden er af en toe huizen gesloopt om het marktplein te vergroten.

Wat gebeurt er eigenlijk op de Kaasmarkt?

De Alkmaarse kaasmarkt is de oudste en grootste van Alkmaar. Sinds 1365 bezit Alkmaar één kaasweegschaal, in 1612 heeft de stad al maar liefst vier kaasweegschalen. Ook het Waagplein, waar de kaasmarkt al sinds het begin plaatsvindt, is meerdere keren vergroot. Uit deze gegevens blijkt het grote belang van de kaashandel voor Alkmaar.
Dit jaar kan je de kaasmarkt in de periode vanag 29 maart tot en met 27 september elke vrijdag tussen 10:00 en 13:00 uur op het Waagplein bekijken. Ook kan je de avondkaasmarkt bezoeken op de dinsdagavonden in juli en augustus tussen 19:00 en 21:00 uur.

7:00 uur - Kazen zetten
Vrachtwagens vol met kazen rijden het Waagplein op waar de Alkmaarse kaasmarkt al vanaf het begin plaatsvindt. Onder toeziend oog van de marktmeester leggen de 'zetters' maar liefst 30.000 kilo aan Goudse en Edammer kazen in lange rijen op het nog stille Waagplein. Dat zijn zo'n 2.400 kazen! Dit alles moet om 9:30 uur klaar zijn.

9:30 uur - Kaasdragers
De kaasdragers arriveren in het Waaggebouw. Wie te laat is moet een boete betalen, die deels ten goede komt van aan een school in het stadje 'Alkmaar' in Suriname.

9:45 uur - Appélkaasvader
Het hoofd van de kaasdragers, de 'kaasvader', houdt in het Waaggebouw zijn appél aan de kaasdragers. Zijn alle kaasdragers aanwezig? Zijn er op de markt vandaag bijzonderheden? Welke kaasdragers gaat werken op welk deel van de Kaasmarkt?

10:00 uur - de Kaasbel
Stipt om 10 uur wordt de kaasbel geluid. Hiermee is de kaasmarkt voor bezoekers geopend. De eer van het luiden gaat meestal naar een bekende Nederlander of relatie van de gemeente Alkmaar.

Vanaf 10:00 uur - Kazen keuren
Na het luiden van de bel keuren de keurmeesters de kazen, dit doen zij door de kaas te bekloppen, beproeven en te bevoelen. Met een speciale kaasboor wordt een stukje uit de kaas gehaald. De geur en de elasticiteit van het stukje kaas wat hieruit komt zegt iets over het vetgehalte. Ze kijken ook naar de hoeveelheid gaten in de kaas: deze horen perfect over de kaas verdeeld te zijn.

Vanaf 10:00 uur - Kaas wegen
Zodra een partij kaas is verkocht dragen de kaasdragers de kaas op een berrie naar de Waag. Daar wordt de kaas gewogen door de zogenaamde 'tasman'. Waar de naam tasman vandaan komt? Van de tas om zijn middel, waar hij het geïnde geld bewaart. De waagmeester ziet er op toe dat het juiste gewicht aan de koper wordt doorberekend. Na het wegen markeert de tasman de houten berrie door er een stempel op te zetten.

Vanaf 10:00 uur - Kaas wegdragen
Is een partij kaas gewogen en verkocht? Dan dragen de kaasdragers de kazen over de markt naar de vrachtwagens van de kopers. Ze dragen de kaas met zijn tweeën op een berrie. Hierop ligt wel meer dan 100 kilo kaas! Het is een hele kunst om de kaasberrie stil te laten hangen tijdens het lopen. De kaasdragers moeten in een bepaald ritme lopen dat de 'kaasdragersdribbel' wordt genoemd. Op die manier hangt de berrie het stilst tussen de kaasdragers in.

12:30 uur - Kaas ingooien
De ingooiers laden de laatste kazen in karren en brengen ze naar de vrachtwagens in de Marktstraat. De kaas verdwijnt van het waagplein, maar ervoor in de plaats komen gezellige terrassen. Misschien heb je wel trek gekregen in een broodje kaas....

Voor meer informatie over bv parkeren, de bereikbaarheid en de openingstijden van de kaasmarkt kijk dan even hier.

 


 

© 2010 - 2024 Curly`s Beads | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel