Sieraden bewaren 14-1-2020

Hoe houd ik nu eigenlijk het beste m'n sieraden mooi?

Januari 14 - 2020

Ik heb inmiddels een aardige collectie aan zelfgemaakte sieraden, en dan is het natuurlijk wel prettig dat de sieraden ook mooi blijven.
Van alle sieraden die ik heb gemaakt zijn er toch altijd een paar favorieten die ik het meeste draag. Die passen eigenlijk overal bij en pak ik standaard zonder erover na te denken. Dat komt jou wellicht ook wel bekend voor.


Bij deze 10 tips om jouw sieraden mooi te houden: 

  1. Goed bewaren Het is eigenlijk wel het beste om je sieraden op een 'donkere' en droge plaats te bewaren, dus niet op de vensterbank en dan de hele dag vol in het 'zon'licht. Wellicht heb je een mooie sieradendoos of een zakje waar je ze in kunt bewaren. 
  2.  Vermijd knopen Als je je sieraden af doet, zorg dan dat je gelijk de sluiting weer dicht doet voordat je het opbergt. Doe je dit niet, dan heb je een grote kans dat er een knoop in je sieraad ontstaat en dat er wellicht meerdere sieraden met elkaar in de knoop raken.
  3. Kijk uit met parfum Laat je sieraden niet direct in aanraking komen met oa zeep, parfum, make-up, bodylotion en haarspray. Dit tast je sieraden aan en geeft verkleuring tot gevolg. Doe je sieraden als laatst om nadat je alles hebt gedaan.
  4. Water Vermijd contact met water, dus doe je sieraden af met douchen en zwemmen. Zeepresten, chloor en zout kunnen achterblijven op en in je sieraden wat uiteindelijk voor verkleuring zorgt. Ook de edelstenen en het (rund)leer worden er niet mooier van na contact met water. Wees zuinig op je sieraden, dan heb je er heel lang veel draagplezier van.
  5. Zweten  Doe je sieraden ook af als je zwaar werk moet verrichten of je gaat lekker naar de sportschool voor een heftige workout. Zweet tast je sieraden aan en het zou natuurlijk ook hartstikke zonde zijn als je je sieraden verliest.
  6. Slapen Voordat je gaat slapen is het het beste om je sieraden af te doen. De sieraden slijten sneller als je ze dag en nacht draagt, en de kans is groot dat ze kapot gaan tijdens het slapen. 
  7. Zonlicht Stel je sieraden niet teveel bloot aan direct fel zonlicht of de zonnebank. Door het licht kunnen de sieraden sneller verkleuren, dit geldt ook voor sieraden met edelstenen en (rund)leer. Je sieraden op de vensterbank bewaren is dus geen goede plaats.
  8. Chemische producten Ga je schoonmaken? Doe dan alle armbanden die je om hebt af. De chemische producten zijn niet goed voor je sieraden en kunnen daardoor gaan verkleuren.
  9.  Grote druk Vermijd te grote druk op armbanden van elastiek. Zorg dat de armband goed op maat is, dus je moet geen elastiek zien tussen de kralen. Is dit het geval? Dan moet je er extra kralen tussen rijgen. Doe je armbanden met beleid om, zodat de rek goed in je armband blijft.
  10. Laatste Doe je sieraden pas om als je helemaal klaar bent omkleden etc. Je wilt natuurlijk niet dat je ergens achter blijft haken tijdens het omkleden. Zo kun je ook precies zien welke sieraden het beste bij jouw outfit passen.

​Ik merk zelf met m'n sterling zilver oorbellen dat je die het beste kunt dragen, dan blijven ze het mooiste. Draag je de oorbellen niet zo vaak? zorg dan dat je ze bv in een afgesloten (grip)zakje bewaar. Door zuurstof oxideert sterling zilver, en dat geeft vrij snel verkleuring. Dit is overigens wel te poetsen met een zilverdoek.
Heb je sieraden gemaakt met metaal in combinatie met (rund)leer? Bewaar deze sieraden dan niet in een afgesloten verpakking. Er zit altijd wat vocht in leer, en hierdoor gaat het metaal verkleuren. Zorg dat je het dus NIET in een luchtdicht afgesloten verpakking bewaart.

Mocht een sieraad toch verkleurt zijn? Dan is het ook wel weer een leuk klusje om er een ander mooi sieraad van te maken. De edelsteen kralen blijven mooi, en kun je prima tot een ander sieraad verwerken. Zo heb je zonder dat je nieuwe kralen hoeft te kopen, toch weer een nieuw sieraad!

© 2010 - 2024 Curly`s Beads | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel